Binnenland.
- Spoorkaart 2021 (trajecten, lijnen, sporen, stations, haltes)
- Actuele locaties (treinen, trains)
Het Nederlandse spoorwegnet is 2809 km lang, waarvan 2.061 geëlektrificeerd. De klassieke lijnen zijn geëlektrificeerd in 1500 V DC en zowel de HSL (hogesnelheidslijn) als de betuweroute (gereserveerd voor vrachtverkeer, die de haven van Rotterdam met Duitsland verbindt) zijn in 25.000 V enkelfasig AC 50 HZ. Het Nederlandse netwerk heeft de bijzonderheid dat het zeer gedecentraliseerd is door de aanwezigheid van veel grote steden dicht bij elkaar, voornamelijk in de Randstad. De bevolkingsdichtheid van het land verklaart ook de dichtheid van het netwerk, dat met die van België en Zwitserland tot de dichtste van Europa behoort. De meeste hoofdlijnen zijn minimaal tweebaans, soms meer (bijvoorbeeld Amsterdam-Utrecht vierbaans). De zijlijnen naar het noorden en oosten / zuidoosten van het land zijn enkelsporig (vertrekkend vanuit Groningen, Leeuwarden, Venlo of Zutphen).
De apparatuur die door de NS wordt gebruikt, bestaat uit elektrische locomotieven uit de 1600/1800- serie met omkeerbare omnibustreinen van DD-AR met 2 niveaus of Duitse hoofdlijnautotreinstellen op internationale treinen naar Hannover of Berlijn, elektrische locomotieven van Bombardier Traxx met treinstellen van omkeerbare hoofdlijnrijtuigen ( omkeerbaarheid wordt niet langer gebruikt op deze apparatuur), DDZ twee-niveau omnibus elektrische touringcars, 1-niveau hoofdlijn elektrische touringcars (ICM voor Intercity Materieel), twee-niveau touringcars VIRM-niveaus, bedoeld voor langeafstands- en hoofdlijnomnibussen , DM’90 dubbele dieselmotorwagens , bedoeld voor niet-geëlektrificeerde secundaire lijnen, elektrische motorwagens met 1 SLT-niveau, bedoeld voor omnibus- of voorstedelijke verbindingen (voor SpriterLightTrain) en SGM elektrische motorwagens, bedoeld voor omnibustreinen.
Het materieel dat door particuliere bedrijven wordt gebruikt, bestaat voornamelijk uit Stadler GTW- treinstellen, Stadler Flirt- of Protos- treinstellen voor reizigers en NS-serie 1600/1800 ex-NS elektrische locomotieven voor goederenvervoer. De NS rijdt niet meer met goederentreinen, geheel overgelaten aan de particuliere sector.
- Meer: Treinen en trams (Heemkunde Tilburg)
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Nieuws
- Zoekwoorden: Intercity, sprinter, treinverkeer