Nice (Occitaans: Niça of Nissa; Italiaans: Nizza) is een stad in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee, gelegen tussen Marseille en Genua, met 343.895 inwoners. De stad is een grote toeristische trekpleister en marktleider aan de Franse Rivièra (Côte d’Azur). Sinds 2021 staat de stad op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
Het klimaat, ingedeeld in het klimaatsysteem van Köppen, is een Cs-klimaat. Het mediterraan klimaat levert haar in de zomer gedurende 4 maanden temperaturen op die kunnen oplopen tot gemiddeld 30 graden Celsius. Dit brengt droogte met zich mee. Door de relatief koele wind die overheersend uit Afrika komt is het in de zomers aangenaam nabij de stranden. In winterperiodes is het er nat en zijn er temperaturen van gemiddeld 10 graden Celsius.
Musea
- Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC)
- Musée des Beaux-Arts Jules Chéret
- Musée Matisse
- Musée Terra-Amata (paleontologie)
- Musée National Marc Chagall
- Paleis Lascaris (muziekinstrumenten)
- Opéra
Vluchten
- HV 6473 Eindhoven – Nice (1:35 uur)
- HV 6474 Nice – Eindhoven (1:35 uur)
- Eindhoven airport – EIN – EHEH
- Nice Cote d Azur airport – NCE – LFMN
Hotel
- Adagio Nice Centre
22, Boulevard Du Général Louis Delfino, Riquier, 06300 Nice, Frankrijk - Hotel op Maps
20e eeuw
Doordat het een toeristenbestemming werd, kwam er bijpassende industrialisatie. In de 20e eeuw trok dit voornamelijk Italiaanse gastarbeiders aan, die voornamelijk in de wijken Riquier en Madeleine gingen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad, die aanvankelijk door Italië maar vanaf oktober 1943 door Duitsland bezet werd, nauwelijks beschadigd. In de bergen boven de stad groepeerde het verzet zich. Terwijl het aantal Engelsen in de stad geleidelijk minder werd, groeide na de Tweede Wereldoorlog de immigrantengroepen afkomstig uit de vroegere Franse koloniën.
Tijdens het weekend van 17 en 18 juli 1976 vond “de kraak van de eeuw” plaats. Een bende gangsters, onder leiding van Albert Spaggiari, brak de kluizen van de Société Générale open, en ging met 50 miljoen Franse franken (7,6 miljoen euro) aan de haal. Op 16 oktober 1979 stierven 23 mensen toen de kust geraakt werd door een vloedgolf.
De politiek werd tijdens het tweede deel van 20e eeuw bepaald door de familie Médecin. Tot 1965 was Jean Médecin burgemeester, zijn zoon Jacques was dit tot 1990. Dat jaar vluchtte hij uit Frankrijk naar Uruguay, na beschuldigingen van politieke corruptie. In 1994 werd hij uitgeleverd en vervolgens veroordeeld voor verschillende vormen van corruptie tot gevangenschap.
- Meer: Reisagenda
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Reisadviezen Rijksoverheid
- Zoekwoorden: