In Tilburg zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in diverse wijken Mariabeelden geplaatst om bescherming af te smeken tegen de gevaren van de oorlog.
Mariabeeld op de hoek van het perceel P.F. Bergmansstraat 4. Gemaakt in opdracht van de Herencongregatie van de parochie van het Allerheiligst Sacrament, ingezegend 24 augustus 1941. Gebakken klei en geglazuurd; niet gesigneerd, niet gedateerd. Hoogte 120 cm, breedte 67cm, diepte 48cm.
In de tuin (indertijd het huis van J. van Loon- De Graaf) staat een Mariabeeld dat op 24 augustus 1941 werd opgesteld om de wijk te beschermen tegen oorlogsgeweld. De opdracht werd gegeven door de Herencongregatie, die het na de inzegening, overdroeg aan het kerkbestuur van de parochie van het Allerheiligst Sacrament. Er bestaat een hele reeks van Mariamonumentjes, die tijdens de oorlogsjaren in de stad werden opgericht. Het zijn bescheiden beeldjes, waarmee groepen wijkbewoners hun woonomgeving onder de bescherming van Maria stelden; meestal gebeurde dat in parochieverband. Het Mariabeeld van Charles Vos is één van de fraaiste voorbeelden uit deze reeks.
De tuin van nummer 4 is afgezet met een muur van bakstenen. De tussenliggende verhogingen (ca 107 cm hoog) zijn verbonden met geverfde stangen. Op ongeveer 1m van de hoek zijn de verhogingen slechts 2 stenen breed. Verticaal hierop is een muur van 60cm diep gemetseld. In de uitgespaarde ruimte is een halfronde betonnen plantenbak van 60cm hoog op een vloertje geplaatst. Achter deze plantenbak, in de uitgespaarde ruimte tussen de twee verticale muurtjes, is een vierkante, wit geschilderde bakstenen muur opgemetseld die vanaf ongeveer 1,25m overgaat in een halfcirkelvormige nis (hoogte 150cm en rechts en links ca 30cm) van baksteen (eveneens wit geschilderd) met een spits toelopende top van geglazuurd aardewerk. Het beeld is ongeveer 120cm hoog en is geglazuurd.
Op de sokkel staat Maria frontaal ten voeten uit afgebeeld met haar hoofd licht naar links gebogen. Over haar gewaad, dat tot op haar voeten reikt, is een naar achteren vallende blauwe mantel gedrapeerd, waar Maria’s lange sluier overheen valt. In haar rechterhand houdt zij een bloeiende lelie vast, als symbool van de zuiverheid, die verwijst naar haar maagdelijk moederschap. Het kindje Jezus, in een min of meer zittende houding met gekruiste beentjes, draagt Maria op haar linkerarm. Het hoofd van het kindje is gebogen naar rechts en steunt op de schouder van zijn moeder. Met zijn opgeheven rechterhand maakt hij een zegenend gebaar.
Het beeld is in 2007 gerestaureerd door Charles Vergouwen. De beide duimen van het kindje alsmede de steel van de lelie waren in de loop van de tijd verdwenen. Het beeld is weer onderdeel geworden van de geheel in de oude staat teruggebrachte muur.
Mariabeeld op de gevel van Jan van Beverwijckstraat 23.
- Jan van Beverwijckstraat en kruising met de P.F. Bergmansstraat, Woningen Oisterwijksebaan (nu St. Josephstraat), Wiki Midden-Brabant
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Regionaal Archief Tilburg (RAT)
- Zoekwoorden: Mariabeelden