Maria Elizabeth Schneider – de Boer (1930) (Riet)
- Geboren: 04-06-1930 Soekaboemi (West Java), Indonesie.
- Vader: Teunis de Boer (-1933)
- Moeder: “Moertie” trouwt na het overlijden van Teunis de Boer met Lemanus Marbun
- Roepnaam: Riet
- Beroep:
- Trouwdatum:
- Lengte: 1,57 m
- Getrouwd met: Frans Schneider (1914-1972)
- Kinderen (6):
- Zie bij Frans Schneider (1914-1972)
- Kleinkinderen (3):
- Zie bij Frans Schneider (1914-1972)
- Woonadressen
- Soekaboemi, Indonesie (geboren)
- Padang, Indonesie (4,5 jaar oud)
- Muara, Indonesie (aan zee)
- Pajakumbu, Sumatra, Indonesie
- Pension Holland, Berg en Terblijt, Nederland (1956, 1,5 jaar)
- Sint Pietersplein 14, Tilburg, Nederland
- Bisschop Bekkerslaan 36, Tilburg, Nederland
Maria Elisabeth staat tweede van links op de foto, in bloementjes jurk en met kind op de linker arm.
Frans staat rechts op de foto. Hij is de langere man met een brilletje.
Soekaboemi
Sukabumi (tot 1972 gespeld als Soekaboemi) is een stad in de provincie West-Java, Indonesië met 318.117 inwoners (2015) en een oppervlakte van 48 km². De stad wordt volledig omringd door het regentschap Sukabumi, maar staat er bestuurlijk los van. De stad ligt op ongeveer 90 kilometer over de weg ten zuiden van de hoofdstad Jakarta en op ongeveer 70 kilometer over de weg ten westen van Bandung.
De geschiedenis van de stad Soekeboemi en het regentschap Sukabumi komt voort uit de opening van koffieplantages in de westelijke regio Preanger die tijdens de VOC-tijd zijn aangelegd. In de loop van de tijd groeide het gebied rond de koffieplantages, waaronder die van de Goenoeng Goeroeh, uit tot verschillende kleine nederzettingen, waaronder het dorp Tjikole. Het was Andries de Wilde, een chirurgijn, en bezitter van de Nederlandse koffie- en theeplantages (Preanger Plantages) die een plantage-landgoed opende in de nederzetting Tjikole. Hij had op 25 januari 1813 het land gekocht van het Britse gouvernement van Nederlands-Indië, stichtte een particuliere landbouwonderneming en ontwikkelde die zodanig, dat die model stond voor de talrijke Europese plantages op Java. De Wilde verkocht in 1823 zijn landerijen in het regentschap Soekaboemi aan de Nederlandse Oost-Indische overheid.
De naam “Soekaboemi” werd voor het eerst gebruikt op 13 januari 1815 door Andries de Wilde. In zijn verslagen noemde De Wilde de naam Soeka Boemi als zijn verblijfplaats in de nederzetting Tjikole. De Wilde stuurde vervolgens een brief aan zijn vriend Nicolaus Engelhard die in dienst was als beheerder van Nederlands-Indië, waar hij Engelhard vroeg de naamswijziging van Kepatihan Tjikole in Kepatihan Soekaboemi in te dienen bij Thomas Stamford Raffles, de gouverneur van Nederlands-Indië.
Er zijn twee meningen over de oorsprong van de naam Sukabumi die De Wilde gebruikt. De eerste mening is dat de naam Sukabumi van het Sundanese woord komt, namelijk Suka en Bumen (nederzetting), wat betekent: “een voorkeursgebied om zich te vestigen”, vanwege het koele klimaat van Sukabumi. De tweede mening is dat de naam Sukabumi is afgeleid van de woorden in het Sanskriet: Suka (plezier, geluk, vreugde) en Bhumi (aarde, land), zodat de naam Sukabumi betekent “land van geluk” of “land van vreugde”. De Wilde zelf verkocht vervolgens in 1823 zijn landerijen in Soekaboemi aan de Nederlandse Oost-Indische overheid.
Voetnoot
- Meer:Generaties Schneider
- Meer: Berichten stamboom Schneider
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Nationaal Archief, CBG Centrum voor Familiegeschiedenis
- Zoekwoorden: Genealogie, kwartierstaat, stamboom, persoonskaart, familieblad, Maria Elizabeth, Maria Elisabeth