Het Huis der Duizend Likeuren of Café Duizend Likeuren. Deze horecazaak, eerder onder meer Het Fortuin geheten, lag nabij de Piushaven, in het deel van de Sint Josephstraat dat later de naam Prinsenhoeven kreeg. Het was eigendom van Kees den Reijer, die na de Tweede Wereldoorlog Tilburgse kunstenaars in huis haalde om de zaak meer allure te geven. Het café, dat vanaf de jaren vijftig ook een hotel en een restaurant had, groeide uit tot een artistiek broeinest.
Tot ver in de jaren vijftig kwamen kunstenaars en andere creatievelingen uit de stad hier samen, waaronder Nico Molenkamp, Jos Zeegers, Frans Mandos, Kees Mandos, Gé Hurkmans, Noud Heerkens, Joost Sicking en Jan van Riel. Ze gaven de kroeg de bijnaam Raldaldal en organiseerden er exposities en andere activiteiten. Legendarisch is de manifestatie De Klad in de Pers (1956), waarbij Brabantse journalisten tekeningen en schilderijen exposeerden, die door de kunstenaars werden beoordeeld en gerecenseerd. Ook werden vanuit het café voetbalwedstrijden tussen journalisten en kunstenaars en Kunstklottermarkten georganiseerd. In 1955 werden hiervan door de KRO tv-opnames gemaakt.
Aan het einde van de jaren zestig kwam de zaak leeg te staan en in 1972 werd zij gesloopt.
Aan de overzijde van het water stond rechts van de weg het huis van de brugwachter en aan de andere kant de parochiekerk.
Achter het café liep een modderig pad richting Piushaven. Dit pad heette ‘het havenstraatje’. Beneden langs de dijk stonden zes of zeven vervallen woninkjes op drassige grond.
Over de eigenaar van het café werd gezegd dat hij tijdens en na de oorlog zijn geld verdiend had met smokkelen van sterke drank en daarom zijn zaak Het Huis der Duizend Likeuren noemde. Als eerste in Tilburg liet hij een enorme neonreclame op het dak monteren. Het spookachtig groene neonlicht droop als giftige absint van de nachtelijke hemel en deed toevallige passanten huiveren.
Het verhaal deed de ronde dat tijdens een uitbundig kunstenaarsfeest een model naakt in het kanaal was gegooid, waarna de heren zo lang ruzie maakten wie haar mocht ‘redden’, dat zij bijna was verdronken.
- Meer: Armhoefse Akkers 1940-1945 (Tweede wereldoorlog)
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Regionaal Archief Tilburg (RAT)
- Zoekwoorden: