Gevel van het woonblok zoals ontworpen door C.J.H. van Domburg.
- Het woonblok bestaat uit vier huizen op de nummers 61, 59, 57 en 55 (gezien van de straatzijde van links naar rechts). De woningen zijn door en in opdracht van architect C.J.H. van Domburg in 1921 gebouwd.
De buitenste huizen (61 en 55) hebben een topgevel gekregen die een halve meter naar voren komt. Maar ook de binnenste huizen hebben gevels die een halve meter realiseren. Deze worden afgedekt met een schilddak waarin een dakkapel voor twee woningen is opgenomen.
Nummer 61 heeft een raam dat dateert van 1964. Linker woning vanaf de straat zijde. Het perceel is breder door een eigen achterom.
- Nummer 59 heeft de woonkamerramen in 1976 vervangen door één groot raam.
- Nummer 57 heeft in 1973 de twee smalle woonkamerramen vervangen door één groot raam. Later is dit raam veer vervangen door twee ramen van het oorspronkelijk formaat.
- Nummer 55 heeft de oorspronkelijke gevelindeling. In 2016 zijn de ramen vervangen. Rechter woning vanaf de straat zijde. Het perceel is breder door een eigen achterom.
Restauratie van gebouwen had vroeger ten doel ze (stijlzuiver) te herstellen in de oorspronkelijke staat. Die aanpak is achterhaald. De veranderingen die een gebouw in zijn geschiedenis heeft ondergaan zijn immers ook van waarde. Tegelijk moet een monument geschikt zijn en blijven voor hedendaags en toekomstig functioneren. Hoewel ‘het grote publiek’ bij een restauratie vaak nog denkt aan ‘herstel in oude glorie’, is een dergelijke aanpak eerder negentiende-eeuws dan modern te noemen. Met een restauratie wordt tegenwoordig algemeen geduid op een aanpak waarbij respect voor de geschiedenis van een gebouw wordt gepaard aan het geschikt maken voor modern gebruik. De restauratiearchitect schakelt daarbij verschillende disciplines van allerhande restauratoren en ambachtslieden in.
- Meer: Architect, opdrachtgever en uitvoerder C.J.H. van Domburg
- Bronnen: funkystuff.org
- Uitgaand: Regionaal Archief Tilburg (RAT)
- Zoekwoorden: Gevel, restauratie